Loading

Documente necesare pentru înmatriculare auto în anul 2022

înmatriculare auto

Documente necesare pentru înmatriculare auto în anul 2022

Procesul de înmatriculare auto, din fiecare județ al țării, se realizează, ca de fiecare dată, de DRPCIV (Direcția Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor), aflată în subordinea Prefecturilor. În acest an, online-ul ne oferă posibilitatea de a ne ușura munca, astfel încât putem obține, doar cu un telefon conectat la internet, de acasă, un duplicat al certificatului de înmatriculare, iar după caz și păstrarea numărului.

  Cum putem face asta? 

Procesul de înmatriculare a unei mașini constă în: înregistrarea unui vehicul nou sau acțiunea de transcriere a drepturilor de proprietar asupra unui autoturism. Tot în acest proces, intră și cazurile speciale, în care actele oficiale, emise de DRPCIV , au fost distruse sau furate/pierdute.

În cazul în care plănuiți să achiziționați o mașină, va trebui să primiți de la comerciantul acesteia majoritatea actelor ce vă sunt necesare pentru înmatricularea ei, însă nu și documentele oficiale, din cadrul Primăriei, de la serviciul local de impozite şi taxe.

Costuri și alte detalii

În anul 2022,  înmatricularea sau transcrierea unor autoturisme în România valorează, cu aproximațe, 100 – 200 de lei. În cazul în care mașina este adusă din străinătate, în plus va fi necesară și autenticitatea RAR. Așadar, înregistrarea auto a unui astfel de vehicul va depăși 500 – 600 de lei.

      

Actele necesare

  1. Cererea pentru înmatriculare auto;
    (descarcă)
  2. Fișa de înmatriculare auto, completată cu datele proprietarului (obligatoriu, având și viza Serviciului de Taxe şi Impozite, din cadrul Primăriei) – în cazul în care se va înscrie și o a doua persoană în certificatul de înmatriculare, este necesară și fișa de înmatriculare, completată cu datele acesteia;
  3. Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare ( taxa este de 49 de lei, aceasta poate fi achitată și online: aici);
  4. Actul de identitate (în original+copie) al solicitantului;
  5. Copia după contractul RCA, încheiat pe numele proprietarului mașinii ( în termenul de valabilitate al acestuia);
  6. Actul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra autoturismului (original+copie);
  7. Cartea de identitate a vehiculului, eliberată de RAR (în original şi copie);
  8. Chitanța în urma plății plăcuțelor cu numerele de înmatriculare (puteți achita online: aici);

 

Până să ne adunăm aceste acte necesare, pentru întocmirea dosarului, este recomandat să ne programăm o oră și o dată exactă, la ghișeul de la DRPCIV, pentru a-l depune pe acesta. Programările se pot realiza și online, pe site-ul lor (https://www.drpciv.ro/drpciv-payment/).

Acte necesare pentru transcrierea dreptului de proprietar

   Pentru a transcrie dreptul de proprietate asupra mașinii, respectiv reînmatricularea ei (în România), dosarul dumneavoastră trebuie să conțină actele cerute la înmatricularea unei maşini noi, dar și următoarele:

  1. Certificatul de înmatriculare al vechiului proprietar, în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate;
  2. Plăcuțele cu numărul de înmatriculare, în cazul în care fostul proprietar nu a dorit păstrarea numărului său;
  3. În cazul în care există un contract între vânzător și cumpărător, ce prevede înstrăinarea/dobândirea autovehiculului, semnat și vizat de autoritatea locală (Serviciul Impozite şi Taxe al Primăriei), fișa de înmatriculare NU mai este necesară.

 

 

 

Claudiu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.*