Loading

Nivelul de emisii CO2 de la mașini trebuie redus cu 100% până în 2035

emisii de CO2

Nivelul de emisii CO2 de la mașini trebuie redus cu 100% până în 2035

Parlamentul European a aprobat o lege conform căreia nivelul de emisii CO2 provenite de la autoturisme trebuie reduse cu 100% până în 2035. Astfel mașinile cu combustibil fosil vor fi eliminate treptat.

Această reglementare este o parte componentă a pachetului ,,Pregătiți pentru 55” ce presupune reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 55% de la 40% până în anul 2030 și atingerea neutralității climatice până în 2050. Făcând din acest obiectiv o obligație legală. Legea a fost aprobată cu 340 de voturi pentru, 279 de respingeri și 21 de abțineri.

Ce mașini trebuie să reducă aceste emisii de CO2?

Această lege privește întregul parc de vehicule de la nivelul Uniunii Europene de autoturisme și vehicule utilitare ușoare. Potrivit Parlamentului European un prim pas ar fi ca până în 2030 emisiile produse de autoturisme să fie reduse cu 55% iar pentru camionete cu 50%. Propunerea urmărește introducerea pe scară largă a vehiculelor cu emisii zero pentru o mai bună calitate a aerului, un cost de deținere a unui vehicul mai mic și pentru a încuraja dezvoltarea tehnologiei cu zero emisii de CO2.

Reglementarea va împiedica vinderea de noi autoturisme cu combustibili fosili pe teritoriul UE. Această lege va permite anumite flexibilități pentru producătorii auto mici ce produc mai puțin de 10.000 de vehicule pe an.

Negociatorul principal al Parlamentului pentru aceste norme, Jan Huitema (Renew, NL) a declarat: „O revizuire ambițioasă a standardelor privind emisiile de CO2 este un element crucial pentru a atinge obiectivele noastre climatice. Prin adoptarea noilor standarde, creăm claritate pentru industria autovehiculelor și stimulăm inovarea și investițiile pentru producătorii de automobile. În plus, achiziționarea și conducerea de autoturisme cu emisii zero vor deveni mai ieftine pentru consumatori. Sunt fericit că Parlamentul a susținut revizuirea ambițioasă a obiectivelor pentru 2030 și reducerea cu 100% a emisiilor pentru 2035, ceea ce este esențial pentru a atinge neutralitatea climatică în 2050”.

De ce intră în vigoare această lege cu privire la emisiile de CO2?

Conform unui infografic pus la dispoziție de Parlamentul European autovehiculele emit cea mai mare cantitate de gaze cu efect de sferă. iar 60,6% din aceste gaze sunt emise de mașinile personale. Urmate de camioanele grele cu 27,1% și camioanele ușoare cu 11%.

Industria autovehiculelor reprezintă 7% din PIB-ul UE și oferă peste 12 milioane de locuri de muncă. Iar aprobarea acestei legi poate crea anumite schimbări economice. Marii producători auto fiind nevoiți să restrângă numărul de angajați și să mute producție către vehiculele cu zero emisii.

Ce păreri au producătorii?

Ford a declarat deja că va elimina aproximativ 3.800 de locuri de muncă din Europa. Și va opri producția de mașini pe combustie precum Focus și Fiesta. Iar până în 2030 intenționează să vândă o gamă de mașini complet electrice.

La fel și șeful mărcii Volkswagen. Compania declară că până în 2033 va construi doar mașini complet electrice pe teritoriul Europei. Majoritatea producătorilor auto din Europa și-au propus să producă doar mașini electrice.

Această lege atrage asupra ei și păreri negative. Primul ministru al Italiei, Giorgia Meloni a declarat că ,, Acest lucru nu este rezonabil și cred că există și o anumită aliniere a altor țări europene cu privire la poziția noastră”. Ea susține că aprobarea acestei reglementări va economiei țării.

Printre cei mai mari producători Italieni se numără Stellantis, format din fuziunea PSA Peugeot-Citroën și FCA Fiat Chrysler Automobiles ce are mărci precum Fiat, Alpha Romeo, Dodge, Jeep, Opel, etc. Aceștia au anunțat că pregătesc modele electrice pentru toate mărcile grupului. Producția acestor mașini ar putea fi făcută în India, electricitatea fiind la un preț mai rezonabil acolo.

 

Claudiu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.*