Loading

Sfaturi generale despre întreținerea motorului la mașini

mașini

Sfaturi generale despre întreținerea motorului la mașini

Unul dintre cele mai importante lucruri la mașini este motorul, iar neglijarea acestuia poate duce la reparații costisitoare atât din punct de vedere al banilor cât și al timpului. De aceea cel mai bine este să avem un comportament preventiv și să avem un minim de cunoștințe  despre cum funcționează acesta.

Când vorbim despre buna funcționare a motorului trebuie să avem în vedere următoarele șase elemente ce sunt cruciale în funcționarea acestuia: combustibil, aer, aprindere electrică, lubrifiere, răcire și sistemul de control (sincronizarea).

Iată 3 sfaturi principale pe care orice șofer de mașini ar trebui să le știe în legătură cu aceste aspecte.

Lubrifierea

          Aceasta se face cu ajutorul uleiului ce este trimis prin întreg motorul cu ajutorul pompei de ulei. Acesta ajută la reducerea coeficientului de frecare dintre părțile metalice aflate în mișcare. Fără o lubrifiere corespunzătoare piesele motorului se deteriorează reciproc, se blochează și în cele din urmă se strică.

Putem evita aceste lucruri prin schimbarea regulată a uleiului și a filtrului de ulei. Potrivit specialiștilor schimbul de ulei la mașini trebuie făcut odată la 10.000-15.000 Km în funcție de producător.

Un alt lucru important în acest proces este uleiul pe care îl folosim. Când îl alegem trebuie să luăm în calcul stilul de condus, dacă este unul mai agresiv se recomandă folosirea unui ulei cu rol de protecție. Trebuie să ținem cont și de anotimpul în care suntem și să alegem un ulei pentru vreme caldă, vreme rece sau un ulei care este potrivit pentru ambele sezoane.

Pentru a vă asigura că totul funcționează cum trebuie folosiți uleiul recomandat de producătorul mașinii, verificați constant nivelul acestuia, presiunea lui cât și dacă există scurgeri de ulei.

 

Răcirea

          Piesele motorului fiind fabricate din metal acestea se dilată la căldură și au o temperatură optimă la care trebuie să ajungă pentru a funcționa corect, de regulă aceasta este de 90 de grade. Dacă temperatura este mai mare coeficientul de frecare al pieselor crește și provoacă uzură sau chiar blocarea lor. Problemele în răcirea motorului pot fi cauzate de trei factori: există scurgeri în sistemul de răcire; garnitura de chiulasă este arsă sau radiatorul este defect.

În situațiile de urgență când nu aveți cum să rezolvați această problemă, există o soluție temporară și anume înlăturarea termostatului. Astfel piesele motorului vor rămâne reci și nu vor atinge temperatura optimă de funcționare. Acest lucru este mai puțin dăunător decât supraîncălzirea motorului. Acest truc trebuie folosit doar în situații de urgență până rezolvați problema.

 

Sistemul de control (sincronizarea)

          Fiecare motor are un arbore cu came sau chiar două și un arbore cotit, ce trebuie să fie într-o sincronizare perfectă pentru ca pistoanele să nu lovească valvele.

Sincronizarea este făcută cu ajutorul curelei sau lanțului de distribuție ce leagă arborele cu came de cel cotit și au o durată de viață de până la 90.000 de km la prima schimbare iar mai apoi de 60.000. Schimbarea curelei de distribuție nu trebuie făcută mai târziu de 4-5 ani.

Altfel riscă să se rupă iar în cazul lanțului de distribuție acesta se lărgește și cauzează desincronizarea arborilor.

Pentru a-ți asigura o bună funcționare a mașinii, trebuie să ai grijă de aceste aspecte. Iar noi te putem ajuta. Scrie-ne aici sau pe Facebook.

Claudiu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.*