Loading

Cum să îți verifici mașina pentru ITP?

ITP

Cum să îți verifici mașina pentru ITP?

Se apropie data de expirare a ITP-ului pentru mașina ta? Înainte de a te prezenta la stația de verificare, este important să faci anumite pregătiri pentru a te asigura că mașina ta va trece cu succes testul. Inspecția Tehnică Periodică (ITP) este esențială pentru a confirma că autoturismul tău este în stare sigură pentru circulație.

 

Cât costă un ITP

Costurile pentru efectuarea ITP-ului pot varia în funcție de unitatea autorizată și de categoria autovehiculului. În general, tarifele pentru ITP se situează între 100 și 200 de lei.

Documente necesare pentru ITP

Pentru a efectua verificarea ITP-ului, trebuie să ai asupra ta următoarele documente:

  • Certificatul de înmatriculare al autovehiculului (talonul) în original; În cazul în care acesta nu este disponibil, va trebui să obții o autorizație provizorie de circulație;
  • Actul de identitate al conducătorului auto;
  • Polița R.C.A. (Asigurare de Răspundere Civila Auto), valabilă la data inspecției;
  • Cartea de identitate a autovehiculului (CIV), în original, securizată de R.A.R.

Este important să te asiguri că ai toate aceste documente înainte de a te prezenta la stația de verificare pentru a evita întârzierile sau eventualele neplăceri.

Ce se verifică în timpul ITP-ului?

Pregătirea adecvată pentru această inspecție poate face diferența între un proces simplu și unul costisitor. Iată cum să îți pregătești mașina pentru ITP:

Curățarea mașinii

Înainte de a te prezenta pentru o verificare ITP, este important să speli mașina cu atenție, atât la exterior, cât și în interior. Curățenia adecvată va permite inspectorilor să examineze în detaliu fiecare componentă a vehiculului.

Revizia tehnică

Efectuează o revizie generală a mașinii pentru a identifica eventualele probleme sau defecțiuni. Verifică nivelul de ulei, lichidul de frână, lichidul de răcire și alte fluide esențiale pentru buna funcționare a vehiculului. O revizie preventivă înainte de ITP te poate ajuta să identifici și să remediezi eventualele probleme înainte ca acestea să devină mai grave.

Verificarea sistemului de iluminare

Asigură-te că toate luminile mașinii funcționează corect, inclusiv farurile, stopurile și semnalele de întoarcere. O iluminare corectă este esențială pentru siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic, iar funcționarea corectă a sistemului de iluminare este un criteriu important pentru trecerea ITP-ului.

Starea anvelopelor

Verifică presiunea anvelopelor și asigură-te că acestea corespund dimensiunilor menționate în cartea de identitate a vehiculului. De asemenea, inspectorii vor verifica adâncimea benzii de rulare și eventualele deteriorări sau uzură excesivă.

Sistemul de frânare

Testează  sistemul de frânare pentru a te asigura că acesta funcționează eficient. Frânele trebuie să ofere o reacție promptă și să oprească mașina în mod sigur în condiții normale de conducere.

După testare, vei primi un raport scris complet, care prezintă rezultatele inspecției. Dacă mașina a trecut, ți se va elibera un certificat de ITP valabil, iar pe talon va fi aplicat un autocolant cu data următoarei inspecții tehnice periodice. Dacă mașina nu trece, însă, vei avea la dispoziție 30 de zile pentru a remedia problemele semnalate în timpul verificărilor ITP.

Pentru a te asigura că totul este în regulă înainte de inspecție, te invităm la Ideal Auto să îți facem o revizie completă.
Ne poți contacta aici pentru o programare. Sau ne poți scrie direct pe Facebook.

 

Claudiu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.*