Loading

S-a aprins martorul “verificare motor” în bord – ce să faci?

martorul verificare motor

S-a aprins martorul “verificare motor” în bord – ce să faci?

La un moment dat, aproape fiecare proprietar de vehicul va experimenta momentul în care ledul de verificare motor (CEL) se aprinde pe tabloul de bord.

Acesta este un indicator care arată că ceva nu este în regulă cu vehiculul. Însă gravitatea problemei poate varia foarte mult. Acest articol are ca scop să te ghideze în înțelegerea implicațiilor aprinderii acestui martor luminos.

Să analizăm ce înseamnă indicatorul luminos de verificare a motorului și dacă este sigur să continui să conduci vehiculul atunci când este pornit.

Ce înseamnă martorul de verificare motor?

Ledul de verificare a motorului face parte din sistemul de diagnosticare la bord al vehiculului (OBD-II), care monitorizează diferite sisteme și componente pentru erori. Când OBD-II detectează o problemă pe care nu o poate corecta, declanșează CEL (martorul) ca avertisment.

Problemele pot varia. Pot fi unele minore, cum ar fi un capac de benzină slăbit. Însă pot exista și probleme mai grave, cum ar fi un convertor catalitic defect.

Așadar, când ledul de verificare a motorului se aprinde, este esențial să se evalueze natura indicatorului. O lumină constantă sugerează de obicei o problemă care nu este urgentă. În schimb, o lumină intermitentă indică o problemă mai gravă, care necesită atenție imediată pentru a preveni deteriorarea semnificativă a motorului.

Riscuri de ignorare a martorului de verificare motor 

Potențial pentru daune mai mari

Ignorarea luminii de la martorul de verificare a motorului poate duce la probleme mai semnificative și mai costisitoare. Dacă nu se rezolvă la timp problema, ceea ce ar putea începe ca o problemă minoră se poate transforma într-o reparație majoră.

Probleme de siguranță

Problemele specifice semnalate de CEL pot prezenta riscuri de siguranță. De exemplu, un senzor de oxigen care funcționează defectuos poate părea minor. Totuși, poate duce la o performanță neregulată a motorului, care poate cauza blocarea sau dificultăți de manipulare a vehiculului în anumite condiții.

Când nu ai voie să conduci cu LED-ul aprins

Dacă ledul de verificare a motorului luminează intermitent, este un semnal de oprire. Îndată ce ai ocazia trage pe dreapta. O lumină intermitentă indică adesea o rată gravă a motorului, permițând combustibilului nears să se verse în sistemul de evacuare. Acest lucru poate ridica temperatura convertorului catalitic la niveluri periculoase, riscând deteriorarea vehiculului și provocând un incendiu.

Diagnosticarea problemei

Apelează la servicii profesionale de diagnosticare pentru a fi sigur că mașina ta va funcționa în continuare și tu ești în siguranță. 

Service-ul Ideal Auto utilizează instrumente de diagnosticare de ultimă generație pentru a identifica problema. Și ne asigurăm mereu că reparațiile corecte sunt efectuate pentru a menține vehiculul în stare bună.

De aceea suntem atât de încrezători în noi, oferind 200% garanție la orice serviciu. 

Dacă dorești să rezolvi o problemă auto și ai nevoie de experți, te poți baza pe noi.

Contactează-ne simplu, utilizând formularul de pe site. Sau scrie-ne direct pe Facebook!

Claudiu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.*