Loading

Îngrijirea motorului cu kilometraj ridicat – ghidul complet – ce trebuie să știi

kilometraj ridicat

Îngrijirea motorului cu kilometraj ridicat – ghidul complet – ce trebuie să știi

La IdealAuto înțelegem provocările pe care le presupune întreținerea unui vehicul cu un kilometraj ridicat. Îngrijirea corespunzătoare a motorului, în special când vine vorba de schimbarea uleiului, este unul dintre cele mai importante aspecte. Asta pentru a prelungi durata de viață și performanța mașinii.

Acest ghid oferă sfaturi și informații esențiale pentru îngrijirea motorului cu kilometraj ridicat. Te vei asigura astfel că mașina ta continuă să funcționeze fără probleme și eficient. Citește dacă ai o mașină cu kilometraj mare!

Înțelegerea motoarelor cu kilometraj ridicat

Ce este kilometrajul ridicat? Când consideri că o maşină are kilometraj ridicat? 

În mod obișnuit, vehiculele cu peste 120.000 de kilometri sunt considerate maşini cu kilometraj ridicat. În această etapă, componentele motorului pot începe să se uzeze, iar motorul poate deveni mai predispus la scurgeri, depuneri și scăderea performanțelor.

Întreținerea adecvată devine în acest caz crucială, pentru a preveni reparațiile costisitoare și pentru a prelungi durata de viață a vehiculului.

Importanța schimbării regulate a uleiului

Pentru motoarele cu kilometraj ridicat, schimburile regulate de ulei nu reprezintă doar o simplă întreținere de rutină – ele reprezintă o investiție critică în longevitatea și sănătatea mașinii dumneavoastră. Uleiul proaspăt lubrifiază și protejează piesele în mișcare ale motorului, ajută la răcirea componentelor motorului și împiedică murdăria și resturile să provoace daune.

Alegerea uleiului potrivit pentru motoarele cu kilometraj ridicat

Uleiul pentru un motor cu kilometraj ridicat este special conceput pentru motoarele mai vechi. Acesta conține aditivi care ajută la reducerea arderii uleiului și a emisiilor. Aceste tipuri de ulei îmbunătățesc performanța motorului și protejează împotriva scurgerilor prin condiționarea garniturilor de etanșare a motorului.

Aceste uleiuri sunt de obicei mai vâscoase pentru a acoperi mai bine piesele mai vechi și mai uzate ale motorului. Atunci când maşina ta are kilometraj mare ar fi indicat să te uiţi după un tip de ulei compatibil cu acest aspect. Şi când faci schimbarea uleiului să te asiguri că ai ales uleiul potrivit.

Asta te va ajuta să-ţi păstrezi maşina funcţională mai mult timp. Chiar şi dacă are kilometraj ridicat.

Ulei sintetic vs. convențional: Care este mai bun?

În timp ce uleiul convențional poate fi potrivit pentru unele vehicule cu kilometraj ridicat, uleiul sintetic oferă protecție și performanță superioare. Acesta este proiectat pentru a fi mai stabil la temperaturi ridicate și în condiții de conducere severe, ceea ce îl ajută să protejeze mai bine și să dureze mai mult.

Uleiul sintetic este, de asemenea, mai bun la curățarea motorului și la prevenirea acumulării de nămol. Dacă maşina ta are kilometraj ridicat, uleiul sintetic este o variantă mai bună.

Cât de des ar trebui să vă schimbați uleiul?

Kilometraj sau interval de timp: Ce contează cel mai mult?

Sfatul tradițional a fost iniţial să schimbați uleiul la fiecare 12.000 km. Cu toate acestea, multe vehicule moderne, în special cele sintetice, pot parcurge între 12.000 și 15.000 de Km între schimburile de ulei. Cu toate acestea, respectarea unui interval mai scurt pentru vehiculele cu kilometraj ridicat ar putea fi benefică.

Dacă nu ştii când e momentul potrivit să schimbi uleiul, consultă întotdeauna manualul de utilizare al vehiculului sau întreabă un mecanic specializat pentru recomandări specifice.

Monitorizarea sănătății uleiului

Este, de asemenea, esențial ca proprietarii de vehicule cu kilometraj ridicat să monitorizeze starea uleiului între schimburi. Căutați semne de întunecare excesivă sau particule în ulei, care indică contaminare și pot semnala necesitatea unei schimbări de ulei mai devreme.

Dacă ai achiziţionat o maşină cu kilometraj mare sau dacă vehiculul tău a depăşit cei 120.000 Km şi vrei să te asiguri că totul este în regulă, așteptăm un mesaj de la tine. Ne poți scrie chiar pe Facebook, pentru a fi mai ușor. Ne vedem la service și îți facem o verificare completă, pentru a fi în regulă!

Claudiu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.*